Tradycyjna technologia, ręczny proces wyrobu. Począwszy od przygotowania modeli i form, poprzez odlewanie pojedynczych sztuk, ich wypalanie, a także precyzyjne i mozolne zdobienie przed szkliwieniem, wszystko odbywa się wyłącznie ręcznie, tak jak przed wiekami. Właśnie z tego powodu każdy wyrób jest unikalny i niepowtarzalny. Widać na nim pojedyncze pociągnięcia pędzla, ukazujące kunszt zdobiących je rzemieślników Manufaktury. Manufaktura ceramiczna w Nakomiadach powstała na początku XVIII wieku na potrzeby rozbudowy Pałacu w Nakomiadach. Zaczęło się do wyrobu i wypalania cegły… Dzisiaj wykonuje repliki wielu modeli portali i pieców, płyty ścienne, kafelki i wiele innych ceramicznych dzieł sztuki.
Szczególnie rozkochałem się w replikach historycznych pieców kaflowych. Porwały mnie charakterystyczne, ręcznie malowane motywy wzorowane na holenderskich fajansach i płytkach okładzinowych, modne na początku XVIII wieku, gdy powstawała tutejsza manufaktura ceramiczna na potrzeby rozbudowy Pałacu w Nakomiadach. Tradycyjne umiejętności i wiedza mistrzów Manufaktury dają gwarancję wysokiej jakości, zarazem oddając ducha oryginału. Czerpię z oceanu historycznych form i rozwiązań zdobniczych, dopasowuję je do nowoczesnych lub klasycznych wnętrz, za każdym razem dbam o utrzymanie właściwych proporcji i zachowanie cech, na jakich zależy przyszłemu właścicielowi pieca.
Piotr Ciszek
„Bartnik Mazurski” to prowadzone przez nas rodzinne gospodarstwo pasieczne oraz marka, pod którą sprzedajemy nasze miody. Pierwsze pasieki powstały tu w 1957 roku i były zakładane przez naszego ojca i teścia – pszczelarza z zawodu i zamiłowania, który swojej pasji – wytwarzaniu wyjątkowych miodów – poświęcił całe swoje życie.
My kontynuujemy jego dzieło, podtrzymując ginący i powoli zapominany zawód bartnika. Bo bartnik to nie producent miodu. To człowiek żyjący w symbiozie z naturą, który wykorzystuje znajomość jej praw i zasad, aby – nie szkodząc jej i nie niszcząc – pozyskiwać „płynne złoto”.
Nasze pasieki znajdują się na terenach Zielonych Płuc Polski oraz obszaru ‚NATURA 2000′. Tutejsza nieskażona przyroda oraz bogactwo naturalnie występujących kwiatów, drzew i ziół sprawia, że nasze miody mają unikalny smak i aromat.
Na rynku spotkać można wiele marek i rodzajów miodów. Sięgajmy jednak po te sprawdzone, z wiarygodnych źródeł i z wieloletnią tradycją.